Młodzież z Klubu 4H, strażacy i aktywne kobiety z Pudłówka, Nowego i Starego Pudłowa połączyli siły przy obchodach nocy świętojańskiej. Nowością 9. edycji imprezy był przegląd produktów tradycyjnych. Przekąski przygotowały Jadwiga Strzelczyk, Wiesława Rosik, Paulina Pajerska oraz gościnnie przedstawicielki Stowarzyszenia NIVA z Ciężko-wa. Wszystkie produkty miały certyfikaty jakości lub dyplomy uzyskane podczas konkursów kulinarnych w Kościerzynie oraz targów Natura Food w Łodzi.
- W Łodzi promowałyśmy jabłecznik jaśniepański, pasztet z zająca, sok z kwiatów czarnego bzu i ptifurki - wymienia Małgorzata Arkusz z Ciężkowa.
Gospodynie z Pudłowa zaprezentowały sałatkę tradycyjną, tartę ziemniaczaną i babkę gotowaną. - Do udziału w konkursie Tygiel smaków namawiamy kobiety z naszego sąsiedztwa - zachęca Jadwiga Garbala. - W dokumentowaniu 25-letniej tradycji wytwarzania potrawy pomaga nam koleżanka z Rejonowego Zespołu Doradców w Poddębicach Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?