MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tak nazywano pierwotnie oliwę extra virgin, gdy temperatura...
fot. subbotina/123RF

Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Co znaczy oliwa extra virgin, a czym jest oliwa light? Sprawdź, które rodzaje oliwy są najzdrowsze

Oliwa tłoczona na zimno

Tak nazywano pierwotnie oliwę extra virgin, gdy temperatura tłoczenia nie przekraczała 27 stopni Celsjusza. Obecnie większość producentów nie jest w stanie tego udowodnić – ani osiągnąć na skalę przemysłową. Takie pełnoprawne oznakowanie bywa jednak stosowane przez manufaktury, które pozyskują oliwę tradycyjnymi metodami, np. w kamiennym młynie i prasach hydraulicznych.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Przemkowie, (9.06-15.06.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Przemkowie, (9.06-15.06.2024)

Trenerzy w fotelach śledzą nowinki na Euro 2024

Trenerzy w fotelach śledzą nowinki na Euro 2024

Polecamy

Nikt nie zgadnie, co dodaję do mojej pomidorówki. Wszyscy się zajadają

Nikt nie zgadnie, co dodaję do mojej pomidorówki. Wszyscy się zajadają

Sycąca zapiekanka z cukinią. Pomysł na prosty i smaczny obiad

Sycąca zapiekanka z cukinią. Pomysł na prosty i smaczny obiad

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem