MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Największymi pożeraczami energii elektrycznej są płyta...

Limit 2000 kWh na rok. Co zrobić, żeby go nie przekroczyć i nie zwariować od patrzenia na licznik? Sprytne triki na oszczędzanie 17.11.2022

Największymi pożeraczami energii elektrycznej są płyta indukcyjna/inna kuchenka elektryczna i piekarnik elektryczny. Zużywają rocznie: ok. 748 kWh indukcja i 496 kWh piekarnik.

Łącznie to aż ok. 1 300 kWh, czyli ponad połowa limitu "ucieka" nam na gotowanie. Przyoszczędzić można, gotując potrawy w jak najmniejszej ilości wody, korzystając z przykrywek (dzięki temu zmniejszymy zużycie prądu do nawet 30 proc.). Co ważne: średnica garnka nie może być mniejsza, a nawet powinna być o 2 cm większa niż grzejące go pole. W przeciwnym razie część energii ucieka poza garnek. Warto też wyłączyć kuchenkę elektryczną na chwilę przed końcem gotowania - wtedy korzystamy z energii cieplnej w postaci tzw. ciepła resztkowego. Wodę do gotowania np. warzyw, makaronu, ryżu itd. dobrze jest uprzednio zagotować w czajniku elektrycznym. Dzięki temu możemy zmniejszyć zużycie energii nawet o 30-50 proc. (czajnik elektryczny jest dużo mniejszym "pożeraczem" prądu).

Zobacz również

Szpital wojewódzki w Tychach ma dźwiękosferę. Jako jedyny w Polsce!

Szpital wojewódzki w Tychach ma dźwiękosferę. Jako jedyny w Polsce!

Piotr Bałtroczyk Stand-up: Starość nie jest dla mięczaków w Dąbrowie Górniczej

Piotr Bałtroczyk Stand-up: Starość nie jest dla mięczaków w Dąbrowie Górniczej

Polecamy

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Jak ukryć masywne uda? Poznaj praktyczne triki i zobacz przykładowe stylizacje

O TYM SIĘ MÓWI
Jak ukryć masywne uda? Poznaj praktyczne triki i zobacz przykładowe stylizacje

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami