MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Kraksa na skrzyżowaniu. Zderzyły się dwa auta

Kraksa na skrzyżowaniu. Zderzyły się dwa auta

Norbert Wronka wygrywa konkurs "Debiuty" w Opolu

Norbert Wronka wygrywa konkurs "Debiuty" w Opolu

Polecamy

Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

TYLKO U NAS
Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

Deser tylko dla dorosłych, najlepszy na babskie spotkanie. Zachwytom nie ma końca!

Deser tylko dla dorosłych, najlepszy na babskie spotkanie. Zachwytom nie ma końca!

Psiakacje – gdzie spędzić urlop z czworonogiem? Jak duży to wydatek?

Psiakacje – gdzie spędzić urlop z czworonogiem? Jak duży to wydatek?