Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie...
fot. 1314997/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E 433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80, P80)

Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie stabilizuje kropelki tłuszczu mlecznego i zapobiega zmianom ich konsystencji, a także w wyrobach cukierniczych, produktach dietetycznych, gumach do żucia, sosach, produktach zastępujących posiłki i innych gotowych wyrobach, a ponadto w lekach, suplementach diety i kosmetykach.

Z badań wynika, że związek ten sprzyja rozwojowi niebezpiecznych bakterii Escherichia coli, które dodatkowo są też częstym zanieczyszczeniem surowców odzwierzęcych i należy do najczęstszych powodów zatruć pokarmowych.

Ten i inne emulgatory (m.in. podobny polisorbat 40 czy 20), które również dodaje się do wymienionych produktów, ułatwiają przenikanie szkodliwych bakterii przez śluzówkę jelita, która w normalnych warunkach jest skuteczną barierą ochronną. Sprawia również, że łatwiej powstające pod ich wpływem komórki nowotworowe szybciej się dzielą, a rzadziej obumierają.

Zobacz również

Puszcza - Warta LIVE! Ważne starcie w walce o utrzymanie

Puszcza - Warta LIVE! Ważne starcie w walce o utrzymanie

Jens Gustafsson: Przegraliśmy po głupich błędach na początku meczu

Jens Gustafsson: Przegraliśmy po głupich błędach na początku meczu

Polecamy

W Polsce czy za granicą? Tak Polacy planują spędzać majówkę 2024

W Polsce czy za granicą? Tak Polacy planują spędzać majówkę 2024

Ten znak zodiaku uważany jest za najlepszy. Jest wyjątkowy. Czy to ty?

Ten znak zodiaku uważany jest za najlepszy. Jest wyjątkowy. Czy to ty?

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego