Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uwaga na napromieniowaną żywność

ANS
Przyszłość należeć powinna do żywności produkowanej przez małe i średnie gospodarstwa - przekonuje Anna Witkowska-Ritter, przedstawicielka konsumenckiej organizacji Public Citizen.

Przyszłość należeć powinna do żywności produkowanej przez małe i średnie gospodarstwa - przekonuje Anna Witkowska-Ritter, przedstawicielka konsumenckiej organizacji Public Citizen. Podczas wizyty w Dąbrowie Tarnowskiej przestrzegała przed produktami poddawanymi zabiegom przedłużania świeżości. Przedstawicielka Public Citizen miała spore grono słuchaczy, które zebrało się w Miejskiej Bibliotece Publicznej. W spotkaniu zatytułowanym "Stół pełen niespodzianek - jak niezdrowa może być nasza żywnosć" udział wzięli nauczyciele, pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemilogicznej, rzecznik praw konsumenta oraz młodzież. Zaserwowano im między innymi projekcję filmu "Oczami farmerów", który promował zrównoważone rolnictwo, oparte właśnie o małe i średnie gospodarstwa. Potem mowa była o zagrożeniach ze strony farm przemysłowych, praktykujących sztuczne przedłużanie "świeżości" żywności. Na przykład za pomocą napromieniowania. Anna Witkowska-Ritter mówiła o szkodliwym wpływie takiej technologii na zdrowie konsumentów. Zaprezentowała również listę artykułów, które można poddawać radiacji w Polsce oraz tych, które są takiemu zabiegowi poddawane w innych krajach Europy. Spotkanie zorganizował dział książki rolniczej MBP w ramach Światowego Tygodnia Protestu wobec Napromieniania Żywności.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dabrowatarnowska.naszemiasto.pl Nasze Miasto