Drożdże spożywcze to jeden z podstawowych produktów, które każdy ma w swojej kuchni. Są dostępne w formie sprasowanej, kwadratowej lub sproszkowanej i mają szereg właściwości. Najczęściej jednak używane są do wszelkiego rodzaju wypieków: placków, bułek czy chleba.
Drożdże spożywcze: właściwości
Umożliwienie ciastu wyrośnięcia to nie jedyna cecha drożdży. Drożdże zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Są między innymi bogate w witaminy z grupy B, w tym ryboflawiny i kwasy foliowego. Drożdże dostarczają też witaminy B12, która reguluje procesy metaboliczne w naszym organizmie oraz witaminy H, która wpływa korzystnie na strukturę włosów i paznokci. W drożdżach można znaleźć także wiele mikro- i makroskładników, jak na przykład sód i potas, które normują ciśnienie krwi, wapń i fosfor wzmacniające kości czy magnez pomagający walczyć ze stresem.
Drożdże w obliczu pandemii: deficyt drożdży w sklepach
Ze względu na epidemię koronawirusa, zakaz wychodzenia na zewnątrz i zamknięcie wielu instytucji i sklepów, każdy z nas chce się jak najlepiej zaopatrzyć i zebrać jak największą ilość zapasów. Okazuje się, że jednym z najchętniej kupowanych produktów są właśnie drożdże. Obecnie znalezienie drożdży w sklepach spożywczych graniczy z cudem. Są tego dwie przyczyny. Z jednej strony ludzie wykupują drożdże, aby potem zrobić z nich własne, świeże pieczywo i nie musieć wychodzić po nie na zewnątrz. Z drugiej strony, ze względu na zamknięcie granic, pojawił się problem z dostawami. Niektóre sklepy, gdzie jeszcze można kupić drożdże, wprowadziły limity sztuk na jedną osobę, aby produkt nie rozchodził się w kilka minut po dostawie.
Drożdże: przepis. Jak zrobić domowe drożdże?
Przepis na domowe drożdże jest bardzo prosty. Nawet jeśli okaże się, że w pobliskich sklepach natkniemy się na puste półki, z łatwością będziemy mogli zrobić swoje własne drożdże, praktycznie bez wysiłku.
Do zrobienia domowych drożdży potrzebne są trzy składniki:
Cukier
Dwa ziemniaki
Jasne piwo*
Wykonanie jest następujące:
Na początku trzeba ugotować ziemniaki.
Gdy warzywa będą już gotowe, należy je zblendować lub rozdrobnić, dodając do nich jedną łyżeczkę cukru.
Gdy składniki się połączą, do mieszanki trzeba dolać łyżeczkę piwa i ponownie wymieszać.
Taką papkę należy przełożyć do małego naczynia, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej Po kilku dniach drożdże będą gotowe.1.
Dlaczego pszczoły są ważne?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?